Yhteiskunnalliset Asiat

WTF? Pikavippi 18 vuotiaalle?

Välillä sitä tuntuu hieman siltä, että suomalainen yhteiskunta on osaltaan aika sairas. Osasyynä tähän on ehkä se oma kasvava ikä, jolloin tuntuu että ei aina ymmärrä oikein mistä nuoret oikein ovat kiinnostuneet ja välittävät. Esimerkiksi kaiken maailman Instagramit ja tuutin täydeltä tulevat realitysarjat, niistä olen ihan ulkona ja en ymmärrä oikein yhtään.

Huolestuttava ilmiö joka minulle valkeni tässä jokin aika sitten ovat kuitenkin erityisesti pikavipit 18 vuotiaille. Nämä ovat siis pikavippejä, joita tarjotaan ihan kaikille täysi-ikäisille ikään katsomatta.

pikavippi 18 vuotiaalle

Tiedän että näitä lainoja on ollut jo pidempään, varmaan siitä asti kun pikavipit Suomeen tulivat. Ja kun katsoo listaa näistä tarjolla olevista pikavipeistä 18 vuotiaille, niin ei niitä nyt kauhean montaa tänäpäivänä vaikuta olevan. Ainakaan jos vertaa tähän listaan kaikista vipeistä. Kuitenkin, minä ja varmasti moni muu ajatteli näiden lainojen jääneen historiaan, kun lainahanat tiukentuivat finanssikriisin ja taantuman jälkeen. Ainakaan ne eivät ole kuitenkaan kokonaan poistuneet.

Se mikä näissä on mielestäni se todella iso ongelma on se, että vaikka 18 vuotiaat ovat ehkä teknisesti aikuisia, eivät he monesti henkisesti ole vielä sillä tasolla että olisivat valmiita käyttämään vaarallisia lainoja kuten pikavippejä. Tiedän monia kolmikymppisiäkin, jotka olisivat varmasti ongelmissa jos heille tälläisen lainan antaisi. Saati sitten 18v.

Toinen mielestäni iso ongelma on se, kuinka tabuiksi nämä vipit ovat muodostuneet. Olisi eri asia jos asia olisi kuten tupakalla, jota kyllä saa 18-vuotiaana, mutta jonka vaaroista kerrotaan joka paikassa. Pikavipeistä ei juuri kehdata puhua, ja ne ovat jonkin verran lakaistuna maton alle meidän maassamme. Mediassa niistä ei pahemmin enään puhuta, ja suurin osa uskaltaa kertoa sellaisen ottaneensa vain jos on aivan pakko. Ja yleensä tämä tarkoitaa tilannetta jossa ollaan jo todella pahoissa ongelmissa. Silloin voi pikavippejä olla jo monia alla.

Tämä on ehkä se huonoin kombinaatio. Tabu, jota tarjotaan nuorille, mutta josta ei saa tai haluta puhua. Ja kun tämä on vielä niin houkutteleva houkutus nopeasti tarkasteltuna (Ilmaista rahaa ja nopeaa luottoa!), niin se houkuttelee varmasti monia 18 vuotiaita joiden ei näitä lainoja todellakaan kannattaisi ottaa.

Itse kun olin lukiossa, meille puhuttiin vähän taluoden hoidosta ja sellaisesta, mutta ei koskaan esimerkiksi lainojen ottamisesta tai niiden vastuullisesti käyttämisestä. Sellainen olisi kuitenkin nykymaailmassa mielestäni todella tärkeää jo lukiossa tai jopa yläasteella, sillä näitä tarjotaan varsinkin nykyään niin vahvasti monissa paikoissa missä nuoret ovat ja liikkuvat. Monien urheilukisojen sponsorina ovat pikavipit, ja esimerkiksi nuorten suosimalla radiokanavalla NRJ:llä mainostetaan koko ajan erilaisia lainoja.

Meidän pitäisi mielestäni puhua näistä rohkeammin, eikä arastella liikaa. Se on varmaan ainoita oikeasti toimivia keinoja tässä kapitalistisessa yhteiskunnassa, jossa todennäköisesti ei tulla näitä vippejä kieltämäänkään.

1 thought on “WTF? Pikavippi 18 vuotiaalle?

  1. Ihan hyvä huomio Sini, itse olen sun kanssa samoilla linjoilla.
    Jossain mennään mielestäni mönkään ja pahasti, kun luottotiedottomien suomalaisten määrä on rajussa kasvussa ja silti näet televisiosta yhden mainoskatkon aikana 2-3 eri vippimainosta.
    ”vippi vippi vippi vippi vippi” sekä ”laina laina laina laina” ovat varsinaisia korvamatoja.
    Ja sitten oli se ”Älä päästä Mattia kukkaroon” mainos myös..

    Mitä huonommin yhteiskunnan heikompiosaisilla menee, sitä paremmin nämä ihmisten ahdinkoa hyväksi käyttävät firmat porskuttaa. Mutta, bisnes on bisnes 🙂

Comments are closed.